Kuchnia francuska w pigułce

Stereotypowo kojarzy się ją z żabami i ślimakami, choć specjałów typowych dla tej tradycji kulinarnej jest znacznie więcej. Kuchnia francuska zaliczana jest do najwyżej cenionych kuchni świata, ma się czym pochwalić, a typowe dla tej diety dania są znane i cenione na całym świecie. Jakie przepisy są tu wyjątkowo popularne? Na jakie przysmaki stawia francuska dieta?
Jakie produkty są charakterystyczne dla kuchni francuskiej?

W gronie produktów śniadaniowych ogromną popularnością cieszą się francuskie bagietki oraz rogaliki z dżemem lub masłem. Są one wyjątkowymi przysmakami, które serwuje się z aromatyczną kawą na początek dnia. Kuchnia francuska znana jest też ze wspaniałych serów, które idealnie sprawdzają się jako przekąski lub jako dodatki do innych potraw. Szeroki asortyment francuskich serów sprawia, że każdy z nas znajdzie tu smak odpowiedni dla siebie. Dieta mieszkańców Francji bardzo chętnie sięga też po takie składniki, jak ryby i owoce morza. Przepisy, w których to właśnie takie produkty zajmują główne miejsce, są najbardziej popularne w południowych regionach Francji. . Dania sporządzane z ryb i owoców morza są obecne również w Bretanii, choć tu prym wiodą homary. Innym specjałem, którym kuchnia francuska zachwyca, jest tarta cebulowa. Przepisy na nią znane są głównie z terenów Alzacji – regionu, na terenie którego można się spotkać z wieloma ciekawymi potrawami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *